zondag 31 augustus 2014

Belgische interclub 2013-2014

De koninginnenklasse in het internationale dammen is ontegensprekelijk de lange partijen. Omdat er in België -naast de competities op clubniveau en het Belgisch kampioenschap- geen mogelijkheid is om zich te onderscheiden en ervaring op te doen, werd er in in 2012 gestart met een nationale interclubcompetitie.

De Belgische damclub kunnen door het afvaardigen van een team zich bewijzen in deze discipline die zowel door oude knarren als door de ervaren jeugd kan gesmaakt worden. Van Vlaamse kant zijn de belangrijkste en sterkste spelers vertegenwoordigd in de clubs van Antwerpen, Heule, Genk en Kortrijk. De Waalse liga vaardigt jammer genoeg enkel Brussel af, ondanks het feit dat er in Luik ook diverse sterke Belgische spelers actief zijn. Bijzonder jammer dat we deze spelers niet kunnen warm maken voor dit toptornooi op Belgisch niveau.

De deelnemers voor dit jaar voor onze club zijn: Kenny Le Roy (Belgisch en Vlaams kampioen in diverse disciplines van onze nobele sport), Keita Desmet (man van het hardere werk), Rik Devroe, Alex Libbrecht en Wim Dekimpe.

De eerste ronde werden we uitgeloot tegen onze regionale en rechtsstreekse rivaal om de titel: Heule. Een club met verdomd sterke spelers, allemaal jong maar toch met een hoop Nederlandse en Franse ervaring. Eigenlijk is dit team -gezien de leeftijden en de sterke in de breedte- de enige favoriet om de komende 10 jaar élk jaar kampioen te spelen.
 De nederlaag in de eerste ronde was dus pijnlijk, maar te voorzien. Als je Arthur, Tijs, Hein en Jimmy kan opstellen, met daarnaast nog een Stijn, Bert en Anthon in de kast dan heb je een team van toppers.

 Keita en Kenny ontgoochelden niet, zoals gewoonlijk. Technisch beheersen ze dit spelletje, daar moeten we ons geen zorgen over maken. Het talent van Jimmy en Hein deed echter de verbetenheid van Alex en Rik de das om. Een pijnlijke 6-2 was het eindverdikt in deze uitmatch. Geen titel dit jaar.


WDC Heule - Phenix Kortrijk 6 - 2
Hanssens Arthur - Desmet Keita 1 - 1
Demasure Tijs - Le Roy Kenny 1 - 1
Depaepe Jimmy - Devroe Rik 2 - 0
De Cokere Hein - Libbrecht Alex 2 - 0
       
Damclub Genk - Brabo Antwerpen 0 - 8
Janssen Eddy - Demeulenaere Marc 0 - 2
Evens Johan - Vandeberg Yves 0 - 2
Hermans Valère - De Vries Janes 0 - 2
Vandebergh Jos - Deschaumes Jan 0 - 2

 Ronde 2 was dan meer een kolfje naar onze hand. Genk is een verre verplaatsing met enkele nijdige spelers, maar in principe zijn wij favoriet voor deze match. Met Keita en Kenny op de eerste twee borden zetten we hoog in tegen Valère en Eddy. Doordat we met één speler minder op het strijdtoneel kwamen, wat het belangrijk dat in deze eerste twee partijen de beslissing zou vallen. Kenny werkte keurig af tegen tegen Valère, maar voor Keita was het effen schrikken met een nipte remise. Met op het vierde bord een verwachte nederlaag tegen Johan Evens, stond de stand op deze manier 3-3. Gelukkig kon Alex het verschil maken tegen Jos Vandeberg.


Brabo Antwerpen - Cinquantenaire Bruxelles 6 - 2
Demeulenaere Marc - Jennes Luc 2 - 0
Vandeberg Yves - Fabeck Jean-Claude 2 - 0
De Vries Janes - Noël Michel 0 - 2
Kleinmann Roger - De Broeck Henri 2 - 0
       
Damclub Genk - Phenix Kortrijk 3 - 5
Hermans Valère - Leroy Kenny 0 - 2
Janssen Eddy - Desmet Keita 1 - 1
Vandebergh Jos - Libbrecht Alex 0 - 2
Evens Johan - ff 2 - 0





In ronde 3 waren onze jongens vrijgesteld van een bloederige strijd achter het dambord. Onze spelers konden nog eens rustig naar de mis gaan en 's middags genieten van een potje koffie met een stukje taart.

Bij de andere clubs speelde Genk de pannen van het dak en overwon het Brussel met 1-7. Heule droogde het sterke Antwerpse team af met een 2-6 overwinning. Indrukwekkend is de remise van Roger Kleinman tegen Jimmy. Roger is trouwens Antwerps clubkampioen in de lange partijen 2013-2014. Proficiat Roger !


Cinquantenaire Bruxelles - Damclub Genk 1 - 7
Jennes Luc - Janssen Eddy 1 - 1
Fabeck Jean-Claude - Hermans Valère 0 - 2
De Broeck Henri - Vandebergh Jos 0 - 2
Noël Michel - Evens Johan 0 - 2
       
Brabo Antwerpen - WDC Heule 2 - 6
Vandeberg Yves - Hanssens Anthon 1 - 1
De Meulenaere Marc - Hanssens Arthur 0 - 2
De Vries Janes - De Cokere Hein 0 - 2
Kleinmann Roger - Depaepe Jimmy 1 - 1

Onze tweede thuismatch speelden we in ronde 4 tegen een van de oudste clubs van het land: Brussel, met als spelers: Jean Claude Fabecq, Luc Jennes, Henri Vandebrouck en ouderdomsdeken (en graag geziene gast) Michel Noel. Na het uitwisselen van wat 'mopjes' tussen Alex en Jean Claude kon de strijd beginnen. Ons viertal speelde tegen niet te onderschatten tegenstanders enkele leuke partijen en wist de strijd volledig in haar voordeel te beslissen.

Phenix Kortrijk - Cinquantenaire Bruxelles 8 - 0
Desmet Keita - Jennes Luc 2 - 0
Libbrecht Alex - Fabeck Jean-Claude 2 - 0
Devroe Rik - Michel Noël 2 - 0
Dekimpe Wim - De Broeck Henri 2 - 0
       
WDC Heule - Damclub Genk 6 - 2
Depaepe Jimmy - Janssen Eddy 1 - 1
De Cokere Hein - Evens Johan 2 - 0
Kindt Stijn - Vandebergh Jos 1 - 1
Demasure Bert - Van Dijck Jan 2 - 0


Conclusie: Heule is een meer dan verdiende overwinnaar als je de uitslagen en het verschil ziet in de onderlinge ontmoetingen. Met dergelijke spelers kan je niet anders dan dergelijke tornooien DOMINEREN (in Frankrijk weten ze er trouwens alles van van de dominantie van de Belgische club). 
Tweede conclusie: we zijn goed genoeg voor een tweede plaats, een eerste plaats wordt toch moeilijk. Dit jaar kwamen we tweemaal met een ploeg van drie spelers aan de start. Dit zouden we toch volgend jaar zeker moeten vermijden. Nu hadden we geluk, maar dergelijke overmoed kan ons duur komente staan. En..Jens...volgend jaar één matchke meespelen tegen Heule?

Jammer dat dit jaar Eksel moest afhalen in deze spannende clubcompetitie. Hopelijk zijn ze er volgend jaar opnieuw bij, net als de sterke Luikse club. Toppers als Ronald, Ewa en Rudi horen op dit niveau thuis, net als een zekere Bernard Lemmens, Patrick Casaril etc.




 Individuele eindstand topscores
ptn games
1 De Cokere Hein WDC Heule 8 4
2 Depaepe Jimmy WDC Heule 6 4
3 Hanssens Arthur WDC Heule 5 3
4 Kleinmann Roger Brabo Antwerpen 5 3
5 Le Roy Kenny Phenix Kortrijk 5 3
6 Demeulenaere Marc Brabo Antwerpen 5 4
7 Desmet Keita Phenix Kortrijk 5 4
8 Vandeberg Yves Brabo Antwerpen 5 4
9 Dekimpe Wim Phenix Kortrijk 4 2
10 Libbrecht Alex Phenix Kortrijk 4 3
11 Evens Johan DC Genk 4 4
12 Janssen Eddy DC Genk 3 4
13 Vandebergh Jos DC Genk 3 4
14 Demasure Bert WDC Heule 2 1
15 Deschaumes Jan Brabo Antwerpen 2 2
16 Devroe Rik Phenix Kortrijk 2 2
17 Kindt Stijn WDC Heule 2 2
18 De Vries Janes Brabo Antwerpen 2 3
19 Hermans Valère DC Genk 2 3
20 Jennes Luc Cinq. Bruxelles 2 4
21 Noël Michel Cinq. Bruxelles 2 4
22 Demasure Tijs WDC Heule 1 1
23 Hanssens Anthon WDC Heule 1 1
24 Van Dijck Jan DC Genk 0 1
25 De Broeck Henri Cinq. Bruxelles 0 4
26 Fabeck Jean-Claude Cinq. Bruxelles 0 4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten