volg ons via mail

vrijdag 26 mei 2017

Zaterdag 1 tot vrijdag 7 augustus 2016 : Europees Kampioenschap Cadetten in Pinsk (Wit-Rusland)

Zaterdag 30 juli
We vertrekken uit Kortrijk met de trein van 17u06, richting Zaventem.
Daar werden we al een eerste keer gecheckt op bommen en granaten. Volop militairen in de luchthaven.
We zochten het shuttlebusje om ons naar het hotel te brengen. Zowat om het halfuur is een busje voorzien.
Eens in het Ibis budget hotel, kamer opzoeken en alles in gereedheid brengen voor de overnachting. Er is een TV maar we hebben geen tv gekeken. Er is wifi en alle aandacht ging naar de smartphones en de notebook. Rik ging nog een (niet zo best) lasagneke eten in het restaurantje.
Iets over tienen zaten we in onze ‘tram’.

Zondag 31 juli
Om 4u15 staan we op, zodat we het shuttlebusje van 5u halen. Vanaf de parking van het busje de luchthaven binnen. Johan, Stijn, Wouter en Ibe waren er al. We moesten nog even wachten vooraleer we konden inchecken en onze bagage afgeven.
Eens dat gedaan gingen we richting A52 maar eerst nog een ontbijtje nemen.
Na een overstap in Warschau (2 uur wachten) kwamen we aan in Minsk iets na 14u in de namiddag. Dan was het wachten op de Nederlanders die omstreeks 15u30 zouden aankomen. Een paar Nederlanders vonden hun koffers niet, waardoor dit wat uitliep : aangifte en dergelijke….
Waar ik dacht dat Minsk-Pinsk slechts 200 km was, werd hier gezegd dat het 300 km was.
Feit is, we vertrokken omstreeks 17u30 en we kwamen aan in Pinsk na 22u30. Gelukkig konden we nog eten krijgen, vooraleer na een vlug doucheke in bed te kruipen.

Maandag 1 juli
Opstaan om 7u15, ontbijt om 7u45.
Om 10u coachesvergadering, Johan ging ernaartoe en kreeg volgende instructies mee :
De gsm moet volledig uit zijn of je neemt hem helemaal niet mee.
Scheids roepen door vinger op te steken bij het einde partij maar ook als je naar het toilet moet.
1 dam tegen 3 : maximaal nog 16 zetten.
Bij het eind van de partij : met je vingers 1-1 aangeven om zeker te zijn dat het wel remise is.
Uitslag controleren vooraleer te tekenen op het briefje van de tegenstander.
Na de partij moet je de speelzaal verlaten. Je mag wel nog op de tribunes plaatsnemen.
Coaches mogen niet in de speelzaal blijven eens de partijen (zullen) beginnen.

De opening is verplaatst van 11u naar 12u.
We moeten hiervoor naar de aula van de universiteit, zowat 10 minuten van ons hotel (hotel Andre). Tussen de speechkes door een aantal optredens van plaatselijke vedetten, zoals Johny Turbo en een paar Mariètten. Wel een gesmaakt optreden van een damster, die Adèle wel heel weinig onrecht aandeed ! We zijn met 14 landen aanwezig. Grote afwezige lijkt me Frankrijk te zijn. Hebben ze vorige keer of misschien wel op het Frans jeugdkampioenschap weer de bloemetjes buitengezet ?
Na de openingsceremonie naar het hotel voor het middageten. Nogmaals rauwe kool als voorgerecht, daarna kregen we ook weer een bordje met koude komkommers, tomaten en rode paprika. Dan rode bietensoep met een klein beetje zure room erin. De hoofdschotel was Chinese spaghetti met 2 plakjes varkensvlees en … rauwe kool. Om te drinken was er voor elk een glas grenadine.
Om 15u beginnen de eerste partijen in het sportcomplex naast het voetbalterrein (met een atletiekpiste errond).
Rik doet een forse wandeling van een dikke 2 uren. Bezoekt een rooms-katholiek en een orthodox kerkje.

Vindt ook nog een marktje met ‘lokale producten’ : tomaten, komkommer, kolen, paprika’s (zoals we telkens weer op onze bordjes vinden in het ‘restaurant’), aardappelen maar ook een soort blauwbessen ! Rik koopt wat blauwbessen en bananen.
Pas rond 20u20 komen onze spelers terug in het restaurant van het hotel, waar de maaltijd normaal tussen 19u30 en 20u30 moet plaatsvinden.
Resultaat : 1 op 8.
Ibe verloor zijn partij op het laatst door een zetje van 3 voor 5. Hij was wel heel wat vroeger terug met papa Stijn.
Maxime laat zich opsluiten aan de linkerkant en krijgt erbovenop een halve hekstelling tegen op de rechterkant. Hij kan niet meer spelen met z’n voorste centrumschijven. Ook speelt hij z’n schijf op 49 naar het centrum waardoor hij rechts ook al geen offer kan doen om dan het centrum te nemen. Hierdoor verliest hij wat later een schijf zonder enige compensatie. Een kettingstelling volgt nog op links en wat later een combinatietje.
Bert behaalt remise met een zetje op het laatst van de partij.
Na het avondeten (hoofdschotel : rijst en gepaneerde kip) volgde nog een spelletje (met o.m. een ziener, een heks, een weerwolf, een 3-tal burgers en een cupido !) met de Nederlanders. Dit spelletje hadden ze trouwens al eens op de bus gespeeld.

dinsdag 2 augustus
Enkel ’s morgens zijn er partijen. Nu haalt enkel Wouter punten … 2 dan nog wel.
Ibe verliest zo’n beetje zoals Maxime gisteren : opsluiting, gevolgd door combinatie.
Maxime loopt in een zetje en Bert ook (nadat hij beter stond).
’s Middags kregen we als hoofdschotel (vermoedelijk) gepaneerde kalkoen met patatjes.
Namiddag vrij, de jongeren gaan naar het strand. Ze zouden er terug dat spelletje spelen : weerwolf met de Nederlanders. De Nederlanders gingen dan blijkbaar toch niet mee. Maxime en Ibe gingen er zwemmen. Een Wit-Rus probeerde voortdurend contact te maken maar onze jongeren deden alsof ze er geen bal van verstonden...
De hoofdschotel van het avondeten bestond uit gebakken petatjes (die al bijna koud waren) en gepaneerd ‘k weet niet wat + als verrassing … wat rauwe kool.

Woensdag 3 augustus
Een mooi ontbijt deze keer : (dikke) pannenkoekjes met de broodnodige zure room natuurlijk, croissant met confituur, gekookte eitjes (ze hebben wel witte dooiers door de kool en de zure room die wij niet opeten). Maar … geen koffie verkrijgbaar.

Rik trok weer op sightseeing en bracht een voetbal mee.
De resultaten van deze morgen zijn niet zo schitterend : 1 op 8. Bert speelt remise.
’s Middags was het eten het beste tot nu toe : een slaatje met o.a. rode bietjes (sommige lusten dit ook niet) maar wel met mayonaise ! Dan soep met lekkere balletjes (ook dit lusten sommigen niet). Maar dan komt de kers op de taart : een groot stuk gepaneerd vlees met rijst (iedereen vond dit wèl lekker). Helaas… waren de ‘bijpassende’ groenten … witte kool.
Straks gaan we pizza eten op Riks verjaardag.
Eerst nog wat ‘aperitieven’ met appelsiensap en chips. Dan naar het restaurant waar de Italianen al geweest waren en ze de pizza’s wel lekker vonden maar niet zo lekker als in Italië natuurlijk. De menukaart was helemaal in ’t Russisch en we vonden er ook geen pizza op. Bleek dat we in ’t verkeerde restaurant zaten. Dan maar naar D-café. Dat bleek de goeie plek te zijn. Voor 48 (nieuwe) roebel, dit is ongeveer 24 Euro, kregen we 2 pizza pepperoni en 2 pizza met champignons en ham, 2 liter Sprite en een halve liter Tuborg (bier). Niet duur dus en wel lekker. Eigenaardig maar de pizza’s met champignons en ham waren vrij pikant, waarschijnlijk door de overdadige kappertjes die eraan toegevoegd waren.
Hierna wilden onze jongeren nog weerwolven met de Nederlanders maar er waren geen Nederlanders meer te bespeuren. Ze worden telkens omstreeks 22u naar bed gestuurd.
Aan de kamer aangekomen zat er een briefje tussen de deur. Ik kon het niet echt lezen want ’t was volledig in ’t Russisch. Ik meende wel ‘1ste etage’ te ontcijferen. Nu, ik ga douchen en terwijl ik in de douche zit meldt Maxime me dat een vrouw gevraagd had of ik naar het 1ste verdiep (dit is hier het gelijkvloers) zou komen. Ik zeg aan Maxime dat dit niet meer zal lukken. Pyjamaatje aan en in bed gekropen want ik was ook wat te moe om me nog om te kleden en naar het restaurant/feestzaal te gaan.
Resultaten van de namiddag : Ibe en Bert winnen, Wouter speelt remise en Maxime verliest.
’t Wordt tijd dat Maxime puntjes pakt, voor de rest een flink resultaat : 5 op 8.
Donderdag 4 augustus
Voor ontbijt kregen we pannenkoekjes, niet met zure room maar wel met een zoete vulling (perzikconfituur?). Ook nog geklutst ei, iets minder lekker dan spiegelei.
De resultaten : Ibe en Maxime verliezen. Bert en Wouter maken remise.
Het middageten : een coupe met komkommer, bloemkool, tomaat, … Soep met rijst en een gekookt half ei. Dan heel lekkere patatjes met helemaal niet lekkere gepaneerde vis. Om te drinken grenadine met kleine rozijntjes in (in het ene glas geen enkel, in het andere glas de bodem vol).
Misschien gaan de gasten voetballen maar ze zijn nog niet zeker omtrent de Nederlanders : of ze wel zullen mogen. Er moet namelijk altijd een begeleider zijn bij de Nederlandse spelers.
Het lukt wel om te voetballen, niet in de basket/voetbalkooi een beetje verderop maar op het gazon vlak voor het hotel.

Vrijdag 5 augustus
Vandaag staan er 2 matchen op het programma. Het ontbijt met rijstpap met (lekkere) rozijnen wordt niet erg gesmaakt. Enkel Rik eet z’n kommetje leeg. De spiegeleitjes (deze keer met een gelige dooier) gaat er bij de meesten wel in.
De resultaten : Maxime verliest, Ibe remise, Wouter gewonnen en Bert verloren.
Het middageten : rode bietensoep en vis met kaas erop en rijst en rauwe kool erbij.
Er wordt héél weinig gegeten. Enkel Rik eet alles ‘netjes’ op.
Rik bezoekt het plaatselijk museum. Spijtig natuurlijk dat alles in het Russisch aangeduid staat maar toch nog de moeite : ambachtsmateriaal voor vlas/linnenbewerkers (en mooie kledij), smidse, houtbewerker, boeren… Daarna wat geschiedenis van de stad met grote nadruk op de partizanen. Die partizanen waren blijkbaar goed uitgerust : machinegeweren en zelfs mortieren. Ook waren daar foto’s te zien van een stad die praktisch compleet verwoest was door de nazi’s.
Daarna een kamer met allemaal spulletjes van de ‘betere burgerij’.
Vervolgens heel wat materiaal uit de prehistorie : mammoetonderdelen, schrapertjes en mesjes van de Neandertalers, zaken uit de bronstijd, ijzertijd… om dan over te gaan tot de vele oorlogen die deze stad gekend heeft.
Op het gelijkvloers eerst wat schilderijen waarvan ik er slechts een echt de moeite vond (het schilderij stelde een oudere kolchozevrouw voor).
Dan volgde een kamer met allemaal opgezette dieren, vermoedelijk in Pinsk in ’t wild ook te zien. In deze kamer heb ik geen slangen gezien alhoewel verschillende mensen me gezegd hebben dat ze hier slangen gezien hebben.
Dan terug een kamer met schilderijen. Hier waren er 2 echt de moeite om te zien (een oudere man en een jonge vrouw).
Als laatste een kamer met verschillende oermensen in poppenvorm uitgebeeld.
Rik haalt wat te eten van de supermarkt : soort Mars, Snickers, wafeltjes en ‘gezonde’ Vita-koeken.
De resultaten : 0 op 8.
Het avondeten was de moeite : slaatje met mayonaise en spaghetti met 2 vleesballen en een beetje saus. De meesten hebben zowat alles opgegeten.
Zaterdag 6 augustus
Cupcakes bij het ontbijt !
Vandaag een 4 op 8 : Wouter en Bert winnen. Bert wint van Maxime. Driedubbel jammer dat Maxime tegen Bert moest : het zijn de enige 2 Belgen in de reeks, Bert krijgt van Maxime 0 weerstandspunten want Maxime heeft nog geen enkel punt.
Het middageten was redelijk : een rode bieten slaatje met mayonaise. Koolsoep met aardappeltjes erin. Aardappelen en gepaneerd vlees (niet zeker welk vlees dat was).

Zondag 7 augustus
’s Morgens ging Rik weer op stap. Hij ontdekte een frietkot ! Ergens middenin een marktplaats in de Leningradstraat. Op dezelfde marktplaats waren ook CD’s te vinden maar slechts een 3-tal min of meer bekende van bij ons, waaronder Nirvana. Wellicht niet-officiële CD’s. Ook ging hij eens kijken in een souvenirwinkeltje. Veel matroesjkaatjes (van die in-elkaar-steek-popjes) en wat linnen kledij waren de meest opmerkelijke zaken.
De resultaten van de laatste partijen mochten er zijn : Wouter wint en komt op +1, Bert haalt remise en komt op -1 (zeker niet slecht al was het zijn laatste deelname als cadet), Maxime haalt z’n eerste punt met remise. Ibe verliest z’n laatste wedstrijd.
’s Middags kregen we zowaar hamburger met gebakken patatjes : party !
In de namiddag is nog een boottocht voorzien, om 18u is het avondeten (anders is dat om 19u30 maar we besloten om pizza te eten in D-café) en daarna de sluitingsceremonie. Er waren niet alleen bekers voor de eerste 3 in elke reeks, er was ook een landenklassement waar Rusland de eerste was en Nederland de derde.

Maandag 8 augustus
Tijd om te douchen en valiezen in te pakken. Het ontbijt was met havermoutpap (de meesten lustten daar geen pap van) en een soort oliebollen met zure room. Het brood ligt ook niet zo goed in de markt, er werd dus niet veel gegeten.
Na een lange reis kwamen we moe en tevreden terug aan in België. Tevreden over de vele ervaringen die we opgedaan hebben, de contacten met mensen van verschillende landen/culturen maar ook blij dat we terug ‘Belgisch’ kunnen eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten