volg ons via mail

zondag 3 november 2013

Vlaams kampioenschap Blitz: Kortrijk herovert titel, Limburg sterk tweede voor Heule

Vlaanderen telt slechts enkele damploegen. Deze ploegen zijn verspreid over twee provincies: Limburg en West-Vlaanderen (binnenkort ook Anterpen). Het interclub kampioenschap dammen wordt dan ook vaak beslist door een beperkt aantal ploegen. Deze ploegen zijn echter kwalitatief sterk uitgerust. Nu en dan ontbreekt er een topper, maar de ploegen worden jaar na jaar sterker.
Sinds de eerste organisatie van dit kampioenschap zijn er altijd drie ploegen die zwaar inzetten op deze titel, die veel zegt hoe sterk de club in de breedte is. De titelfavorieten komen uit Heule (Hein Decockere MF, Arthur Hanssens, Jimmy Depaepe MF en Bert Deneef), Genk (Yves Vandeberg, Valère Hermans, Eddy Janssens en Johan Evens). Als derde kanshebber is er dan nog onze eigen Kortrijkse club, die drie van de vier voorgaande edities op haar naam schreef. Voor onze club kwamen Kenny, Keita, Jens en Wim aan de start. Als organiserende stad, hebben we besloten om een vierde team op te stellen met Freddy, Alex, Rik en Anthony: een mooie mix van ervaring en jeugdig talent ! Een pak spelers uit de Belgische top 20 waren dus van de partij.

Drie matchen per ronde. Kortrijk I won vrij eenvoudig van Kortrijk II in de eerste ronde (ondanks stevig weerwerk van Anthony !). De grote verrassing kwam een beetje uit Limburgse hoek dat Heule op een gelijkspel hield. Voor Kortrijk een leuke voorsprong na de eerste match. Limburg bleef echter verbazen door Kortrijk óók een punt af te nemen.
De derde match van de eerste ronde zou dus beslissen wie aan kop zou komen: Kortrijk, Heule of Genk. De partij tussen Keita en Jimmy was -jammer voor ons- snel afgelopen. De snelheid en doeltreffendheid van Jimmy moet behoorlijk hoog gelegen hebben, want na 2 min. was het over en out. Kort hierna bracht Kenny de bordjes op gelijke hoogte door te winnen van Anthon die wat wedstrijdritme miste. Jens hield Stijn op een remise, maar Wim maakte het keurig af tegen Bert die geen kan meer uit kon op het bord.

Met een kleine voorsprong van 2 punten, was het opnieuw vooral belangrijk voor Kortrijk en Heule om onderweg geen punten te verliezen. Limburg sloeg echter opnieuw ongenadig toe en nam een punt af van Heule (of Heule een punt van Limburg, zo men wil). In elk geval zat Kortrijk in een zetel met nog twee matchen te gaan. Heule had haar lot niet meer in eigen handen, maar Limburg kon met winst nog steeds aanspraak maken op de titel. Het verdikt werd geveld na een harde strijd. Ondanks het stevige spel van Eddy en het weerwerk van Johan, kon Limburg deze twee matchen niet winnen. Keita en Wim hadden voldoende aan een gelijkspel tegen Valère en Yves. Een nieuwe clubtitel was een feit. In de laatste ronde werkte Kortrijk het af door te winnen van Heule.

Een titel die we met trots mogen dragen. Niet enkel waren we vandaag de sterkste equipe in de breedte, we hebben ook twee kleppers in huis: Kenny en Keita die de komende jaren hun stempel zullen drukken op het Belgische dammen. Met Anthony hebben we dan nog een klepper voor de jeugd in de wachtzaal (en dan spreken we nog niet over Bert Vanhauwermeiren !!!! ). Limburg werd sterk (en een misschien een beetje onverwacht) tweede voor Heule.


                            KA    KA    KB    KB       H        H        G       G    ptn    bp
1 KORTRIJK A    XX    XX     2-8     2-8     2-5     2-6     1-4     2-6     11    37
4 KORTRIJK B     0-0     0-0    XX   XX      0-0     0-2     0-3     0-3       0    8
3 HEULE               0-3     0-2     2-8     2-6  XX      XX     1-4     1-4      6    27
2 GENK                 1-4     0-2     2-5     2-5     1-4     1-4    XX    XX      7    24

Geen opmerkingen:

Een reactie posten